Moventem.nl maakt gebruik van cookies (en andere technieken) om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

/ Lees meer /

2019 wordt het jaar van de energietransitie!

Januari 2019

De energietransitie domineert al tijden het nieuws en in aanloop naar de provinciale statenverkiezingen lijkt dit hét onderwerp te zijn geworden waarop landelijke politieke kopstukken zich wensen te profileren. Helaas helpt een dergelijke profileringsdrang het oplossen van een vraagstuk doorgaans niet en daar is dit thema eigenlijk te belangrijk voor. Als Moventem zijn we op verschillende concrete (meer constructieve) manieren betrokken bij het verduurzamen van onze economie en samenleving. 

We hebben de afgelopen jaren verschillende malen via onze gemeentelijke inwonerpanels in beeld gebracht hoe er wordt gedacht over duurzaamheid en de energietransitie. Gelukkig komt hieruit een veel genuanceerder beeld naar voren, dan ons vanuit Den Haag wordt voorgeschoteld. Veel mensen zien de noodzaak tot verduurzaming en zijn hier zelf al mee bezig in concrete acties en de plannen die ze voor de toekomst maken bij keuzes voor een nieuwe keuken, auto of cv-ketel of warmtepomp. Tegelijkertijd vragen ze zich ook af hoe gemeenten hen hierbij gaan helpen, bijvoorbeeld met het mogelijk maken van veel meer laadpalen voor elektrische auto’s en het meefinancieren van zonnepanelen. En ze stellen zichzelf de vraag ten koste van wat? Als het aan inwoners ligt bijvoorbeeld niet door het plaatsen van zonnepanelen ten koste van het karakteristieke aanzicht van de daken van historische binnensteden.


Ook ondernemers staan voor een verduurzamingsopgave. We hebben hierover vragen gesteld in een van onze ondernemerspanels en we verwachten de komende tijd dit onderwerp vaker aan ondernemers voor te gaan leggen. We hebben een bijdrage geleverd aan projecten om ondernemers energie te laten besparen en zelf op te wekken. Deze processen gaan niet vanzelf en tegelijkertijd is de impact van ondernemers op de footprint van Nederland heel groot; hier ligt dus een enorme kans, maar de belangen zijn nog groter. Niet voor niets dat de klimaattafel industrie van het energie-akkoord het moeilijkst tot overeenstemming komt.


Met onze inwoners- en ondernemerspanels helpen wij gemeenten graag om te achterhalen wat hun inwoners en ondernemers écht vinden van onderwerpen als duurzaamheid en energietransitie. En, minstens zo belangrijk, in kaart te brengen welke rol men hier zelf in wil spelen. Hiermee kunnen we verder kijken dan de landelijke, veelal ongenuanceerde, discussie die er in columns en op social media van wordt gemaakt. Met deze kennis kan er veel effectiever een duurzaam veranderproces op gang worden gebracht. Want bij de energietransitie wordt vaak gesproken over kilowatturen, terra-joules en tonnen CO2, maar uiteindelijk gaat het om een veranderproces dat we allemaal moeten doormaken om gezamenlijk belangrijker doel te bereiken.


Het is dan ook niet voor niets onze missie om échte inzichten te verkrijgen die onze opdrachtgevers verder helpen. Op basis van deze inzichten begeleiden we processen die tot gedragen verandering leiden. Vanzelfsprekend kijken wij dan ook vol vertrouwen naar de energietransitie en gaan daar ook in 2019 weer met veel energie onze bijdrage aan leveren.

Neem contact met ons op

U kunt ons telefonisch bereiken op 0575 84 3738 en per e-mail via info@moventem.nl. U kunt ook hieronder een bericht achterlaten. Wij reageren altijd binnen een werkdag.

Neem contact met mij op via: